Οδηγίες επίλυσης σταυρολέξων

  • Είμαι νέος λύτης διαδικτυακών σταυρολέξων. Πώς λύνονται χωρίς το παραδοσιακό «χαρτί και μολύβι»;
   Απλά κάντε κλικ (ή, σε κινητό, αγγίξτε) στο κουτάκι απ’ το οποίο θέλετε να ξεκινήσετε να γράφετε. Για να αλλάξετε κατεύθυνση, ξανακάντε κλικ στο ίδιο κουτάκι ή πατήστε το κάτω ή το δεξί βελάκι του πληκτρολογίου. Εναλλακτικά, αν το σταυρόλεξο έχει ορισμούς, μπορείτε να κάνετε κλικ στον ορισμό μίας λέξης, οπότε θα μεταφερθείτε αμέσως στο πρώτο γράμμα της. Μέσα στη μακέτα, τα κουτάκια της τρέχουσας λέξης εμφανίζονται γκρίζα και αυτό που περιέχει τον κέρσορα έχει κίτρινο φόντο. Ο ορισμός της τρέχουσας λέξης εμφανίζεται με κόκκινα γράμματα για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

 

  • Ισχύουν τα ίδια και για τα σκανδιναβικά σταυρόλεξα που έχουν τους ορισμούς μέσα στα κουτάκια;
   Ακριβώς τα ίδια. Οι ορισμοί είναι και εδώ διαδραστικοί: με κλικ (ή με άγγιγμα) σε κάποιον, μεταφέρεστε στην αρχή της αντίστοιχης οριζόντιας ή κάθετης λέξης και ο κερσορας παίρνει αυτομάτως τη σωστή κατεύθυνση.

 

  • Μπορώ να ξαναγράψω «πάνω» από τα ήδη συμπληρωμένα γράμματα;
   Ασφαλώς. Τα νέα γράμματα αντικαθιστούν τα προηγούμενα.

 

  • Πώς σβήνω γράμματα;
   Στον υπολογιστή, με το Delete ή το Backspace. Στα κινητά, με το σύμβολο x.

 

  • Μπορώ να καθαρίσω όλα τα μέχρι στιγμής γράμματα της μακέτας για να ξεκινήσω απ’ την αρχή;
   Πρέπει να τα σβήσετε ένα-ένα. Ένας πιο σύντομος τρόπος, αν δεν έχετε προχωρήσει σε αποθήκευση της δουλειάς σας, είναι να ξαναφορτώσετε τη σελίδα, πατώντας F5.

 

  • Στον υπολογιστή, πώς μετακινώ απλώς τον κέρσορα μέσα στο σταυρόλεξο χωρίς να το λύνω;
   Οριζοντίως με το δεξί ή αριστερό βελάκι και καθέτως με το κάτω ή πάνω βελάκι του πληκτρολογίου. Αν φτάσετε στο τέλος μιας λέξης, ο κέρσορας θα αγνοήσει το κουτάκι του μπλοκ (το μαύρο) και θα σας μεταφέρει στην αρχή της επόμενης.

 

  • Εξηγήστε μου πάλι πώς αλλάζω την τρέχουσα κατεύθυνση του κέρσορα με το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι.
   Αν γράφετε οριζοντίως και θέλετε να γράψετε καθέτως, πατήστε το κάτω βελάκι. Αν γράφετε καθέτως και θέλετε να γράψετε οριζοντίως, πατήστε το δεξί βελάκι. Με το ποντίκι, κάντε ξανά κλικ στο ίδιο κουτάκι.

 

  • Μπορώ να εξακριβώσω αν κάποιο γράμμα που έγραψα είναι σωστό;
   Ναι, βάζοντας τον κέρσορα στο κουτάκι που περιέχει το γράμμα και πατώντας το κουμπί ΕΛΕΓΧΟΣ. Αν το γράμμα είναι σωστό, δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα. Αν είναι λάθος, θα εμφανιστεί ένα κόκκινο Χ μέσα στο κουτάκι. Σβήστε το γράμμα και ξαναπροσπαθήστε.

 

  • Μπορώ να «κλέψω», αν χρειαστώ βοήθεια στη λύση;
   Ναι, με δύο τρόπους. Για να αποκαλυφθεί το σωστό γράμμα στο κουτάκι που περιέχει τον κέρσορα, πατήστε το κουμπί ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Για να αποκαλυφθεί ολόκληρη η σωστή οριζόντια ή κάθετη λέξη, πατήστε το κουμπί ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΛΕΞΗΣ.

 

  • Και το κουμπί ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΛΥΣΗΣ ασφαλώς θα λύνει όλο το σταυρόλεξο.
   Ακριβώς, και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί μήνυμα επιβεβαίωσης. Γι’ αυτό, να είστε προσεκτικοί!

 

  • Το μποξάκι ΜΟΛΥΒΙ τι κάνει;
   Αν το τσεκάρετε, θα γράφετε με «πλαγιαστή» γραμματοσειρά μπλε χρώματος.

 

  • Πάνω από τα κουμπιά βλέπω και ένα χρονόμετρο που ξεκινάει μόλις γράψω το πρώτο γράμμα. Μπορώ να το κρύψω ή να το σταματήσω με κάποιο τρόπο;
   Όχι. Το χρονόμετρο σταματάει αυτόματα μόλις λύσετε σωστά το σταυρόλεξο!

 

  • Και πώς θα ξέρω αν το έλυσα σωστά;
   Μόλις γράψετε και το τελευταίο σωστό γράμμα, εμφανίζεται συγχαρητήριο μήνυμα.

 

  • Μπορώ να αποθηκεύσω τη μέχρι στιγμής μισολυμένη μακέτα για να συνεχίσω αργότερα από το σημείο που σταμάτησα;
   Ναι, πατώντας το κουμπί ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ. Αν επιστρέψετε στη σελίδα αυτού του σταυρολέξου αργότερα, θα το δείτε στην κατάσταση που το αφήσατε.

 

  • Στα Αμερικάνικα, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να προσέξω;
   Μόνο ότι δεν μπορείτε να γράψετε στα κουτάκια της φανερής λέξης. Κατά τα λοιπά, τα σταυρόλεξα αυτά λύνονται όπως και στο χαρτί, μαντεύοντας τις σωστές θέσεις των λέξεων μέσα στη μακέτα.

 

  • Τα κρυπτογραφικά πώς λύνονται;
   Πολύ πιο «ξεκούραστα» απ’ ότι στο χαρτί: κάθε φορά που συμπληρώνετε ή σβήνετε ένα γράμμα, το γράμμα αυτό συμπληρώνεται ή σβήνεται αυτόματα και σε όλα τα κουτάκια που έχουν τον ίδιο κωδικό. Επίσης, δεν μπορείτε να γράψετε το ίδιο γράμμα σε κουτάκι με διαφορετικό κωδικό. Για παράδειγμα, αν το Α είναι ήδη γραμμένο σε όλα τα κουτάκια με τον κωδικό 1, δεν μπορείτε να γράψετε το Α σε οποιοδήποτε άλλο κουτάκι. Θα πρέπει πρώτα να σβήσετε κάποιο από τα Α (οπότε θα σβηστούν αυτομάτως όλες οι εμφανίσεις του) ώστε να σας επιτραπεί να το συμπληρώσετε σε κουτάκι άλλου κωδικού.

 

  • Εξηγήστε μου τώρα πώς λύνονται τα κρυπτόλεξα, διότι είμαι φανατικός μ’ αυτά.
   Μόλις εντοπίσετε μία λέξη στη σχάρα, κάντε κλικ (ή αγγίξτε) στο πρώτο γράμμα της και σύρετε το ποντίκι (ή το δάχτυλο) οριζοντίως, καθέτως ή διαγωνίως, μέχρι το τελευταίο γράμμα της. Τα γράμματα θα “κυκλωθούν”. Αν κάνετε λάθος, σύρετε πάλι το ποντίκι πάνω σε όλα τα “κυκλωμένα” γράμματα. Αν καταφέρετε να “κυκλώσετε” σωστά όλες τις λέξεις της λίστας, θα εμφανιστεί συγχαρητήριο μήνυμα.

 

  • Τα Su-doku;
   Απλώς συμπληρώστε τους σωστούς αριθμούς στα κενά κουτάκια.

 

  • Βλέπω και την κατηγορία «Ψυχαγωγία», με παιχνίδια, κουίζ γνώσεων και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Το υλικό αυτής της κατηγορίας πόσο συχνά θα ανανεώνεται;
   Αρκετά συχνά. Δέσμευσή μας είναι να σας προσφέρουμε ποιοτικά και διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια!

 

  • Τέλεια. Αλλά για μια στιγμή! Δοκιμάζω να ανοίξω κάποια σταυρόλεξα, αυτά που έχουν ένα εικονίδιο στέμματος πάνω τους, και βλέπω το μήνυμα «Εγγραφείτε ή συνδεθείτε!». Τελικά, ποιο περιεχόμενο είναι δωρεάν και ποιο επί πληρωμή;
   Τα πάντα στον ιστοχώρο μας είναι δωρεάν! Αν για κάποιο περιεχόμενο εμφανιστεί το παραπάνω μήνυμα, αυτό απλώς σημαίνει ότι δεν έχετε κάνει εγγραφή στον ιστοχώρο μας ή, αν έχετε κάνει, ότι έχετε αποσυνδεθεί. Κάθε μήνα θα υπάρχουν δωρεάν διαθέσιμα σταυρόλεξα για όλους τους επισκέπτες του ιστοχώρου, εγγεγραμμένους και μη. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να έχετε κάθε εβδομάδα και ένα καινούργιο σταυρόλεξο για επίλυση, πρέπει να κάνετε εγγραφή. Εννοείται ότι και η εγγραφή είναι δωρεάν!

 

  • Και πώς κάνω εγγραφή;
   Απλώς σας ζητάμε μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πηγαίνετε στο Σύνδεση/Εγγραφή και συμπληρώστε τα πεδία που βλέπετε. Τα προσωπικά στοιχεία σας είναι απολύτως προστατευμένα (δείτε την πολιτική απορρήτου).

Μοιραστείτε το άρθρο:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 Απαντήσεις

 1. Ρε παιδιά με ολο το σεβασμό,
  Σας γραφω γιατί προσπαθώ να λυσω σκανδιναβικό σταυρόλεξο πρωτη φορά. Τι στο καλο σημαινει (μ.γρ.). Ενα φιλαρακι εβαλε με το μυαλό του πως σημαίνει “μόνο γραπτώς”. Αν είχατε την ευγενή να μας αποσαφήνησετε τι σημαίνει θα μπορεσουνε να ολοκληρώσουμε το πρωτο μας σταυρόλεξο.

  Φιλικά

  1. Σημαίνει “μία γραφή”. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη πρέπει να γραφτεί με κάποια από τις δύο (ή περισσότερες) εναλλακτικές γραφές της. Για παράδειγμα, κτήριο/κτίριο, άσος/άσσος κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης: